Śniadanie w 7 krajach. Zobaczcie, czym różni się od polskiego

żurnalista

Nazywana „generałem, który dba o swoich ludzi”, w projekcie Today – ogarniacz wszystkiego i nadworny krytyk tekstów żurnalistów. Fanka wszystkiego, co zawiera cukier, wegetarianka. Nie pije kawy, woli herbatę, którą przyswaja hektolitrami. Relaksuje się przy filmach Woody’ego Allena. Miłośniczka wysokich obcasów. Ze sportów uprawia tylko biegi do tramwaju. Przeprowadzała się trzynaście razy, od półtora roku mieszka na warszawskiej Pradze, w której zakochała się bezgranicznie. Imię odziedziczyła po bohaterce powieści o markizie Angelice, czego do tej pory nie wybaczyła rodzicom. W wolnych chwilach poszukuje muzycznych perełek.

 3 min. czytania
 1
 12
 11 grudnia 2015
fot. Pixabay
Jednym zdaniem: Pomysły, jak zmienić swój poranny jadłospis.

Nasze babcie często powtarzają: „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak”. Skoro jest ono takie ważne i wpływa na formę w trakcie dnia, sprawdźmy, jak wygląda w różnych krajach.

Hiszpania

Hiszpanie uwielbiają jadać śniadania poza domem, dlatego nic dziwnego, że większość barów otwierana jest bardzo wcześnie rano. Klasyczne śniadanie składa się z: grzanek („tostadas” – najczęściej z oliwą z oliwek, masłem lub zmiksowanym pomidorem), soku pomarańczowego i magdalenki. Dla niewtajemniczonych – magdalenki to babeczki o muszelkowatym kształcie, wyglądem przypominają muffiny. Czasem można dostać także churros, które macza się w gorącej gęstej czekoladzie. Mniam!

fot. Pixabay

Niemcy

Na niemieckich stołach w porze śniadania zobaczymy kiełbaski, parówki, bułki pełnoziarniste lub chleb, plus ser, miód, musli. Do picia herbata lub kawa.

fot. Pixabay

Francja

Ten kraj słynie ze swoich delikatnych rogalików z ciasta francuskiego („croissant”). To zdecydowanie śniadaniowy przysmak. Podaje się go zazwyczaj z masłem lub konfiturą.

fot. Pixabay

Anglia

Angielskie śniadanie to posiłek na ciepło. Składa się ze smażonych jajek, fasolki w sosie pomidorowym, smażonego bekonu, parówek, grzybów, kiełbasek lub kaszanki i tostów. Sporo, prawda? Obfitość angielskich śniadań wynika z klęsk głodowych w dawnej Anglii. Rolnicy wstający o poranku do pracy w polu mieli możliwość jedzenia zazwyczaj tylko jednego ciepłego posiłku dziennie.

fot. Joadl, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Stany Zjednoczone

Nie mogło zabraknąć słynnych, pulchnych pancake'ów z owocami lub syropem klonowym. Druga wersja amerykańskiego śniadania składa się z jajecznicy lub jajka sadzonego, smażonych kiełbasek i bekonu.

fot. Pixabay

Meksyk

Meksykańskie śniadanie zaczyna się od drożdżówki z czekoladą, w której często wyczujecie szczyptę chilli. Często podaj się również jajka po meksykańsku. To nic innego jak jajecznica z pomidorem i zieloną papryczką jalapeno. Do tego owoce – arbuz, melon lub papaja.

fot. Pixabay

Japonia

Tradycyjne japońskie dania wyglądają dokładnie tak samo, nie ma znaczenia, czy jest to śniadanie, obiad czy kolacja. Wygląda jak degustacja, składa się z kilku dań, ale w małych ilościach. Na talerzu znajdziecie ryż, ser tofu, ryby, zupa z wodorostów, kiełki, owoce. Japończycy popijają śniadanie sokiem jabłkowym lub zieloną herbatą. Samo zdrowie!

fot. MichaelMaggs, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Które ze śniadań najbardziej przypadło Wam do gustu?

Udostępnij na  (12)Zobacz komentarze (1)