Nasze babcie często powtarzają: „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak”. Skoro jest ono takie ważne i wpływa na formę w trakcie dnia, sprawdźmy, jak wygląda w różnych krajach.
Hiszpania
Hiszpanie uwielbiają jadać śniadania poza domem, dlatego nic dziwnego, że większość barów otwierana jest bardzo wcześnie rano. Klasyczne śniadanie składa się z: grzanek („tostadas” – najczęściej z oliwą z oliwek, masłem lub zmiksowanym pomidorem), soku pomarańczowego i magdalenki. Dla niewtajemniczonych – magdalenki to babeczki o muszelkowatym kształcie, wyglądem przypominają muffiny. Czasem można dostać także churros, które macza się w gorącej gęstej czekoladzie. Mniam!
Niemcy
Na niemieckich stołach w porze śniadania zobaczymy kiełbaski, parówki, bułki pełnoziarniste lub chleb, plus ser, miód, musli. Do picia herbata lub kawa.
Francja
Ten kraj słynie ze swoich delikatnych rogalików z ciasta francuskiego („croissant”). To zdecydowanie śniadaniowy przysmak. Podaje się go zazwyczaj z masłem lub konfiturą.
Anglia
Angielskie śniadanie to posiłek na ciepło. Składa się ze smażonych jajek, fasolki w sosie pomidorowym, smażonego bekonu, parówek, grzybów, kiełbasek lub kaszanki i tostów. Sporo, prawda? Obfitość angielskich śniadań wynika z klęsk głodowych w dawnej Anglii. Rolnicy wstający o poranku do pracy w polu mieli możliwość jedzenia zazwyczaj tylko jednego ciepłego posiłku dziennie.
Stany Zjednoczone
Nie mogło zabraknąć słynnych, pulchnych pancake'ów z owocami lub syropem klonowym. Druga wersja amerykańskiego śniadania składa się z jajecznicy lub jajka sadzonego, smażonych kiełbasek i bekonu.
Meksyk
Meksykańskie śniadanie zaczyna się od drożdżówki z czekoladą, w której często wyczujecie szczyptę chilli. Często podaj się również jajka po meksykańsku. To nic innego jak jajecznica z pomidorem i zieloną papryczką jalapeno. Do tego owoce – arbuz, melon lub papaja.
Japonia
Tradycyjne japońskie dania wyglądają dokładnie tak samo, nie ma znaczenia, czy jest to śniadanie, obiad czy kolacja. Wygląda jak degustacja, składa się z kilku dań, ale w małych ilościach. Na talerzu znajdziecie ryż, ser tofu, ryby, zupa z wodorostów, kiełki, owoce. Japończycy popijają śniadanie sokiem jabłkowym lub zieloną herbatą. Samo zdrowie!
Które ze śniadań najbardziej przypadło Wam do gustu?