Ból głowy, gardła czy przeziębienie - gdy tylko pojawiają się pierwsze objawy od razu sięgamy po tabletki. Ale czy słusznie robimy, spożywając farmakologiczne środki, skoro matka natura dostarcza nam wszystkich potrzebnych lekarstw na każdą dolegliwość?
Lekarstwa są niezbędne. Ale nie znaczy to, że czasem nie możemy zastąpić ich owocami, warzywami oraz przyprawami, które działają w taki sam sposób jak ich sztuczne odpowiedniki.
Ból głowy zniknie dzięki oliwie
Naukowcy zgodnie uważają, że oliwa zawiera w sobie substancje podobne do tych zawartych w powszechnie stosowanych lekach przeciwbólowych. Tym samym jest doskonała na ból głowy. Zaleca się dodawanie trzech łyżek dziennie w codziennych posiłkach, aby uwolnić się od nieznośnej dolegliwości.
Ząb daje się we znaki? Z pomocą przyjdzie goździk korzenny
Ból zęba jest bardzo uciążliwy. Nic dziwnego, że każdy pragnie jak najszybciej go uśmierzyć. Okazuje się, że jest to całkiem proste. Wystarczy olejek z goździka. Przykładamy wacik nasączony tym roztworem - kilka sekund i gotowe. Dlaczego? Substancje zawarte w tej przyprawie zabijają bakterie odpowiedzialne za ból. Jednak pamiętajmy, że wizyta u dentysty i tak nas nie ominie.
Na pamięć i na migrenę – orzech włoski
Faktem jest, że spożywanie orzechów korzystnie wpływa na nasz mózg, bo wspomaga pamięć oraz koncentrację. Jednak to niejedyne zalety tego owocu. Orzech potrafi zmniejszyć wrażliwość na ból nawet przez godzinę. W dodatku jest bardzo skuteczny w walce z migreną.
Dokuczają ci stawy, ananas cię wybawi
Ten egzotyczny owoc może uśmierzyć ból związany ze zwyrodnieniem stawów i zapaleniem reumatoidalnym. Ananas zawiera składniki, które skutecznie walczą ze stanami zapalnymi w organizmie. Dzięki nim jest tak skuteczny i pomocny w walce z bólem.
Problem z górnymi drogami oddechowymi - cebula i czosnek to rada naszych babć
O zaletach tych warzyw nie trzeba dużo opowiadać. Doskonale nadają się do leczenia przeziębienia i wszelkich objawów z nim związanych, jak kaszel, katar czy zapalenie krtani.
Króliki wiedzą, co jedzą
Marchewka bo o niej mowa, to również niezastąpione lekarstwo. Uśmierza bóle brzucha i poprawia apetyt, ale również pomaga w walce z pasożytami, takimi jak: owsiki czy glisty ludzkie.
Pietruszka dla każdego
To warzywo posiada dużo witamin (m.in. A, C, E), a to dopiero początek. Korzystnie wpływa też na krążenie, przeciwdziała pogarszaniu się wzroku, posiada właściwości moczopędne i odtruwające. Starty korzeń skutecznie pomaga w łagodzeniu bólu po ugryzieniu przez owady.
Daktyle na astmę i nie tylko
Te niepozorne owoce pomagają w walce z bólem gardła czy katarem. Są też bardzo skuteczne w leczeniu astmy i służą jako środek w wykrztuśny. Stosuje się je także jako lek wzmacniający przy wyniszczających chorobach. Ale trzeba z nimi uważać. Daktyle zawierają dużo błonnika, a to sprawia że mają też właściwości przeczyszczające.
Na upały owoce grantu
Sok z tego owocu jest niezwykle orzeźwiający, co sprawia, że doskonale nadaje się na upalne dni. Ma też kilka innych zalet, jak: działanie przeciwbólowe, przeciwbiegunkowe, pomaga przy stanach zapalnych jelit czy żołądka oraz reguluje pracę układu pokarmowego.
Bazylia pospolita
Doskonała na pobudzenie apetytu oraz choroby górnych dróg oddechowych. Nadaje się także do płukania gardła, odświeżających kąpieli i wspomaga leczenie źle gojących się ran.
Jak widać, natura oferuje nam lekarstwa na każda dolegliwość. Owoce, warzywa czy przyprawy są łatwo dostępne i z pewnością tańsze od sztucznych medykamentów. Zamiast więc łykać kolejną pigułkę, sięgnijmy po pyszny owoc i żyjmy zdrowo!
Autorka tekstu jest również autorką głównego rysunku