Trendy, trendy – wszędzie trendy! Co nowego w 2016 roku proponują kucharze, blogerzy i przewodniki kulinarne? Jakie produkty i dania są najbardziej na czasie?
Poke
Na początku nie ogarnęłam, co to właściwie jest. Mnie jako beztalenciu kulinarnemu kojarzy się to z Pokemonami. Okazuje się, że to po prostu sałatka, robiona przede wszystkich z surowej ryby (najczęściej jest to tuńczyk bądź łosoś). Do tego sos sojowy, cebula i olej. Oczywiście smakami można się bawić. Mile widziane w połączeniu z tuńczykiem są algi, zioła czy brązowy ryż. Czyżby sushi miało konkurencję?
Okonomiyaki
Jest to japońska wersja wytrawnego naleśnika, smażonego lub grillowanego na rozgrzanej płycie teppanyaki. Co ciekawe, w skład naleśnika wchodzi wszystko, co tylko zechcemy.
Warzywa
W tym roku warzywa zajmują na talerzu miejsce mięsa. Przede wszystkim ma to wymiar ekonomiczny. Walczy się z marnowaniem mięsa, czyli bezcelowym zabijaniem zwierząt. Pojawia się coraz więcej barów wegańskich i wegetariańskich oraz ich niesamowicie smacznych pomysłów na przyrządzenie kulinarnej uczty. W tym roku modne są kotleciki, sałatki, nawet desery w wersji vege, a czasami z mięsnym połączeniem!
Wodorosty i kurkuma
Nowy smak. Wodorosty w tym roku dodajemy do wszystkiego. Do zup, sosów, sałatek czy nawet koktajli. No i oczywiście do sałatek hawajskich poke.
Kurkuma jest tak samo trendy jak wodorosty. Dodajemy ją do zup i potraw mięsnych. Nie dość, że jest naturalnym barwnikiem, to wspomaga naszą wątrobę, dba o dobrą pracę mózgu i jest produktem antyrakotwórczym.
Kombucha
Kombucha (kombucza) jest to grzyb herbaciany, kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się napój pitny. To tylko jeden z fermentowanych produktów w tym roku. Modna jest też kiszona biała kapusta czy kmichi (koreańskie danie z fermentowanych warzyw).
No i na koniec: MANTRA KAŻDEGO TRENDY KUCHARZA
Hipermarkety są passe! Kupujemy tylko i wyłącznie na bazarkach, w małych sklepikach i na targach! Zdrowo, kolorowo i smacznie!